Tingkat Kesedaran Keselamatan Jalan Raya

KOTA KINABALU: Kerajaaan komited memastikan setiap rakyat di negara ini mempunyai kesedaran yang tinggi dalam soal keselamatan jalan raya dan menanam budaya selamat dalam kehidupan seharian masing-masing.

Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Rahim Bakri berkata ini termasuk mengadakan kempen kesedaran melalui proses pendidikan di semua peringkat secara mapan dan berterusan.
Program pendidikan itu bukan sahaja dilakukan melalui proses pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran kurikulum keselamatan jalan raya sedia ada di peringkat sekolah tetapi mendapat sokongan berlanjutan aktiviti kempen advokasi yang beterusan melalui pelbagai saluran media dan program kesedaran komuniti, katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Bagaimanapun, katanya keberkesanannya dijangka akan lebih meningkat sekiranya kesemua institusi pekerjaan seperti pejabat kerajaan, swasta serta seluruh majikan melakukan bersama kempen kesedaran di premis masing-masing secara berterusan bagi membudayakan keselamatan kepada setiap pekerja.
“Majikan sewajarnya membuat program secara menyeluruuh merangkumi bukan sahaja keselamatan di premis pekerjaan tetapi di luar premis khususnya semasa pekerja memandu pergi dan balik ke tempat kerja atau semasa melaksanakan pekerjaan seperti mereka yang bekerja sebagai pemandu kenderaan.

Advertisements

About shahyell

a great person
This entry was posted in Info and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s